Kako pronaći posao?

16/05/2017, 15:46

Kako pronaći posao?

Verovatno najveća briga mladih ljudi je – kako pronaći posao? Tržište rada nije baš voljno da oberučke prihvati nove diplomce bez iskustva, a pitanje je kako steći potrebno iskustvo koje će vam doneti vaš posao iz snova.

Ovi saveti će vam pomoći da postanete bolji kandidat za posao koji vas privlači.

1. Shvatite šta se od vas traži

Pre nego što počnete da se prijavljujete za poslove u oblasti koja vas interesuje, morate i da znate šta se od vas tačno traži. To može da bude pisanje biografije, propratnog pisma, rezimea ili nešto slično. Morate da znate kako sve ovo treba da izgleda i kako možete najbolje da naglasite vaše veštine i iskustvo pomoću njih.

Takođe, ukoliko znate osobu koja se bavi poslom koji biste vi želeli da obavljate, tražite od nje savet, jer može da bude od pomoći.

2. Potrudite se da sve što šaljete za prijavu bude besprekorno

Potrudite se da ne pravite greške u dokumentaciji

Potrudite se da ne pravite greške u dokumentaciji

Biografija puna gramatičkih grešaka i grešaka u kucanju vam neće doneti posao. Sve što šaljete poslodavcu mora da bude besprekorno i bez grešaka, tako da je najbolje, ukoliko je to moguće, unajmiti profesionalca da pregleda vašu dokumentaciju i ispravi greške.

3. Stvorite veze

Kada tražite posao, trebalo bi da se aktivirate i razglasite da tražite posao u određenoj oblasti. Možda vam upravo to donese priliku za intervju, a nikad se ne zna gde vas to dalje može odvesti. Ukoliko vas neko preporuči, vrlo je verovatno da ćete imati i prednost u odnosu na druge kandidate za posao.

4. Postanite član neke organizacije

Verovatno postoji neka profesionalna organizacija povezana sa oblašću u kojoj želite da radite, i definitivno bi trebalo da se učlanite. Pročitajte ono što je potrebno, posećujte seminare i prisustvujte sastancima – to je najbolji način da stvorite društvene veze.

5. Budite uporni

Traženje posla je retko kratka trka; najčešće je to maraton koji ume da traje, pogotovo za sveže diplomce. Potrudite se da ostanete fokusirani na vaše ciljeve i nastavite da pregledate oglase redovno.

6. Kada dobijete intervju, pripremite se da izgledate profesionalno i tako se ponašate

Da biste mogli da postavite inteligentna pitanja i odgovorite na sva pitanja kako treba, trebalo bi da saznate što više možete o poslodavcu. Uključite se u razgovor i nemojte biti stidljivi.

7. Vežba, vežba, vežba

Postoje standardna pitanja koja se nađu na svakom intervjuu, pa možete da uvežbate vaše odgovore. Možete da napravite intervju sa prijateljem ili roditeljima za te svrhe. U početku vam se može činiti čudno, ali na taj način ćete najlakše steći veštine koje su vam potrebne.

8. Spremite se – verovatno vas gledaju

Bezbednosne kamere su postavljene svuda; od trenutka kada uđete u poslovni prostor bićete pod video nadzorom. Zbog toga treba da se uživite u ulogu ozbiljnog profesionalca od trenutka kada kročite unutra. Budite ljubazni i ostanite fokusirani.

9. Ne zaboravite koliko je prvi utisak bitan

Čvrsto stisak ruke ostavlja dobar prvi utisak

Čvrst stisak ruke ostavlja dobar prvi utisak

Da biste krenuli pravim putem, na prvom intervjuu treba da ostavite dobar prvi utisak. Držite se pravo i ponašajte se prijateljski, ali nemojte biti previše entuzijastični. Rukovanje je takođe veoma bitno, pa se zato potrudite da bude autoritativno i čvrsto, ali ne previše – ne želite da smrvite ruku poslodavcu.

10. Budite optimistični

Čak iako je osoba koja vas intervjuiše veoma ozbiljna, ne treba da dozvolite da vas to razoruža. Ostanite pozitivni i samopouzdani, i nemojte previše opširno odgovarati na pitanja na koja se očekuje negativan odgovor.

16/05/2017, 15:46