Kako se piše poslovni mail?

24/11/2016, 15:29

Kako se piše poslovni mail?

Poslovna komunikacija je jedna od veština koja se uči i usavršava kao i bilo koja druga veština koja vam je potrebna kako biste svoj posao radili što bolje.

Jedan deo poslovne komunikacija (za sve veći broj ljudi danas) odvija se preko interneta, odnosno slanjem mail-ova, zbog čega je veoma važno da savladate način na koji ćete što bolje napisati mail namenjen nekome iz vašeg poslovnog okruženja.

Pozdrav za početak/kraj

Ukoliko ste na početku mail-a napisali neki pozdrav, veoma je važno da to isto uradite i na kraju, nakon što saopštite sve što ste namerili.

Za kraj mail-a najbolji pozdrav je “Sve najbolje” ili jednostavo “Srdačan pozdrav”. Ovo ni u kom slučaju ne može da se protimači napogrešan način, a vi ćete odati sliku sebe kao nekoga koje vrlo prijatan, ali i profesionalan.

Ako postoji potreba/mogućnost da ćete se opet čuti sa osobom kojoj šaljete mail, na kraju možete slobodno napisati i “Čujemo se uskoro” ili “Radujem se odgovoru/pozivu”.

Ipak, kao nešto što bi trebalo izbegavati svakako je – “Iskreno” jer to zvuči previše formalno, čak i za poslovni mail, dok je nešto bezazlenija, ali ipak ne najbolja varijanta na kraju mail-a apisati “Srdačno” ili “S poštovanjem” – pa inicijali ili vlastito ime.

Sadržaj mail-a

Kada pišete poslovni mail sadržaj je ipak najvažniji, odnosno način na koji ćete taj sadržaj organizovati. Vrlo je važno da sve bude pregledno – zato stavljajte sadržaj u pasuse, a rečenice pišite koncizno kako bi bile što razumljivije.

Naslov mail-a

S obzirom na to da primalac mail-a prvo vidi ko mu je poslao mail – važno je da taj deo pametno iskoristite. U delu “od” na početku mail-a napišite prvo svoje ime, pa onda i ime firme (koju zastupate) kako bi onaj kome je mail namenjen znao da je to vaš mail i da bi trebalo da ga otvori.

24/11/2016, 15:29