Koji deo CV-a je najbitniji?

01/06/2017, 09:08

Koji deo CV-a je najbitniji?

Kada konkurišete za neki novi posao veoma je važno da od prvog do poslednjeg slova sve u vašem CV-u bude napisano kako treba. Međutim, neki delovi su ipak važniji.

Kako biste na najbolji način iskoristili priliku za posao na koji konkurišete, veoma je važno kako ćete napisati CV, odnosno kako ćete ga urediti kako bi bio što efikasniji.

Jasno vam je da je CV prvo što će vaš možda budući šef videti i saznati o vama, a kako bi vas već tada što bolje upoznao (jer ste vi savršen kandidat i bilo bi šteta da vas ne zaposli), važno je da do kraja pročita vašu poslovnu biografiju – ali kako na to da ga/je “naterate”?

Naravno, CV mora biti uredno napisan, tako da se samo jednim pogledom može videti da ste uložili određen trud kako bi to izgledalo zaista profesionalno (jer sve vi upravo to – jedan profesionalac koji traži posao i želi baš taj za koji konkuriše).

Međutim, većina poslodavaca ne pročita baš sve radne biografije koje dobije prilikom konkursa za neko radno mesto.

Uglavnom se na većinu CV-eva samo “baci pogled”, neki se letimično pročitaju, dok su retki oni koji se sa pažnjom pročitaju – od prve do poslednje reči.

Ali kako da baš vaš CV bude jedan od tih koji se sa punom pažnjom pročitaju? Vrlo lako!

S obzirom na to da se radne biografije uglavnom šalju putem mail-a, prvo što poslodavac vidi je naziv mail-a. Ako želite da vaša poruka uopšte bude otvorena, važno je da stavite odgovarajući naziv mail-a, kao što je na primer – naziv radnog mesta za koje konkurišete i vaše ime i prezime ili nešto tome slično.

Kada prođete taj deo i vaš mail bude otvoren, trebalo bi da početak radne biografije bude dovoljno primamljiv kako bi poslodavac nakon prvih nekoliko redova nastavio dalje da čita.

Najvažniji deo CV-a

S obzirom na to da će pažnja poslodavca za početak biti usmerena na početak vaše radne biografije, a posle toga na delove koji se lako ističu, potrebno je da ovaj prostor pametno iskoristite – što ne znači da u bi samom početku trebalo da napišete baš sve što je važno.

Ako nešto zaista želite da istaknete – trebalo bi da izaberete jednu stavku svog CV-a, kao što je na primer određeni deo obrazovanja, neko posebno značajno radno iskustvo ili nešto tome slično. Upravo zato je veoma važno da pre apliciranja za posao pregledate svoju radnu biografiju i u njoj istaknete ono što mislite da bi novi poslodavac smatrao posebno važnim za posao za koji konkurišete.

Svaki novi pasus i odeljak u radnoj biografiji trebalo bi da sadrži nove informacije, a prazninama ćete efikasnije izdvojiti ono što je zaista važno. Takođe, ako želite da istaknete listu nekih osobina ili veština – najbolje bi bilo da koristite bulete kako biste vizuelno naglasili svaku stavku posebno, ali i celokupnu listu.

01/06/2017, 09:08