Najjednostavnija tehnika učenja stranog jezika

13/02/2016, 11:19

Najjednostavnija tehnika učenja stranog jezika

Poznavanje nekog stranog jezika je gotovo neophodno ukoliko želite da napredujete u životu. Definitivno najrasprostranjeniji jezik je engleski, koji bi zaista trebalo da naučite.

Međutim, nije svima baš tako lako da nauče novi jezik. Neki jednostavno uspevaju za jako kratko vreme da nauče gramatiku i propričaju novi jezik, dok se drugi muče mnogo duže.

Postoje mnoge škole stranih jezika koje bi mogle da vam pomognu, ali ako želite da sami naučite novi strani jezik – to možete učini veoma lako!

Ova jednostavna tehnika učenja stranog jezika je i zabavna i korisna:

Pamtite rečenice, ponavljajte rečenice, analizirajte rečenice

Bez obzira na to na kom ste nivou znanja stranog jezika koji učite ili koliko dobro želite da ga savladate – najlakše će vam biti da učite strani jezik učeći rečenice – cele rečenice.

Iako ovaj savet izgleda i previše jednostavan, pa i nepotreban – ovo je zapravo nešto što se uvek zaboravi. Kada počinjete da učite novi jezik, najčešće se počinje od gramatike, pa onda pojedinačnih reči i njihovog značenja i tako dalje.

Međutim, ukoliko počnete da učite cele rečenice tako što ćete ih za početak ponavljati, čitati i izgovarati na glas – odmah ćete početi da učite i reči i njihovo značenje, kotekst, ali i gramatiku, vremena i gradivne delove rečenice.

Zašto je ova tehnika delotvorna?

Rečenice su svuda oko nas. Sve što želite da kažete i sve što čujete oblikovano je u rečenice. Zato je dovoljno da pažljivo slušate, skoncentrisano čitate, pamtite i ponavljate rečenice na jeziku koji želite da naučite.

Učeći rečenice učite sve o tome što čini jednu rečenicu – vreme glagola, prideve, priloge, značenje, kontekst, redosled reči, njihove odnose…

Ponavljanjem rečenica i njihovim slušanjem upijate i akcenat i intonaciju kojom se govori taj jezik, kao i sam izgovor reči, a proširujete i svoj vokabular.

13/02/2016, 11:19