Ne napredujete u učenju stranog jezika? Ovo su razlozi!

07/10/2016, 09:45

Ne napredujete u učenju stranog jezika? Ovo su razlozi!

Ako zaista želite da naučite neki strani jezik, potrebno je da se potrudite i posvetite učenju, ali ako vam ipak ne ide od ruke – saznajte u čemu grešite.

Postoje jednostavne greške koje je lako ispraviti – ali ih je prvo potrebno prepoznati. Ovo su najčešće greške i razlozi zbog kojih ne napredujete u učenju stranih jezika:

Nemate konkretan cilj

Ako pred sebe stavite cilj i pravi razlog zbog kojeg učite strani jezik, biće vam lakše da ga i savladate: želite da savladate grčki kako bi se lakše sporazumevali sa meštanima kada odete u Grčku na letovanje; učite engleski kako biste proširili svoje polje poslovanja; učite italijanski kako biste lakše zapamtili reči svojih omiljenih pesama na italijanskom…

Cilj vam nije dovoljno privlačan

Nemojte počinjati da učite neki jezik samo zato što ga i drugi uče i zato što neko smatra da bi vam to bilo korisno znanje. Pred sebe stavite cilj koji će vas zaista privući i terati da učite.

Cilj bi trebao da bude samo vaš

Osim što bi trebalo da imate konkretan cilj koji će va biti privlačan kako biste lakše naučili jezik – cilj bi trebao i da bude samo vaš lični. Naravno, učenje stranog jezika može vama doneti mnoge dobrobiti, ali i drugima u vašem okruženju – ali prvenstveno bi jezik trebalo učiti zbog sebe i svog ličnog usavršavanja.

Postavljanje realnog cilja

Kako ne biste brzo izgubili želju za učenjem stranog jezika – postavljajte sebi jednostavnije i realnije ciljeve. Neka ovi ciljevi budu na dnevnom ili nedeljnom nivou, a kako ih budete ispunjavali tako ćete se osećati bolje i motivisanije jer ćete uspeti da pratite svoj napredak koji je očigledan i konkretan.

Disciplina je ključ uspeha

Bez obzira na to da li ste uspeli da nađete motivaciju za učenje stranog jezika, da li vam je on zaista potreban ili jednostavno želite da usavršavate svoja znanja i veštine – ništa se neće dogoditi ukoliko ne budete radili na tome.

Veoma je važna disciplina i organizovanost prilikom učenja i savladavanja novih veština, pogotovo kada je u pitanju učenje novog jezika koji je često potpuno drugačiji od našeg maternjeg jezika. Napravite plan učenja – kako na dnevnom, nedeljnom, pa čak i mesečnom nivou – i toga se pridržavajte!

07/10/2016, 09:45